Internet on loistava tiedonsiirron aarreaitta
Sähköpostiohjelmat, web-selaimet ja etäohjelmat muodostavat kuuluisan nettiohjelmien selkärangan kaikkien tuntemassa internetissä. Verkossa ilmaisten internet-ohjelmien tarjonta on runsasta, joten ohjelmia löytyy sekä viestintään, valvontaan että päivittäin tärkeään tiedonsiirtoon. SFTP- ja FTP -tiedonsiirto-ohjelmat ovat tärkeitä työvälineitä esimerkiksi kuvien, kotisivujen tai monien erilaisten tiedostojen siirtoon esimerkiksi verkon palvelimille.
- WinSCP tarkoittaa ilmaista, graafisella käyttöliittymällä varustettua SFTP-asiakasohjelmaa, joka tarjoaa turvallisen ja nopean tiedostojen siirtämisen palveluntarjoajan hallinnoiman palvelimen ja oman kotitietokoneen välillä. Asiakasohjelman avulla kaikki tieto voidaan siirtää salattuna kyseisten tietokoneiden välillä.
WinSCP asiakasohjelma tarjoaa korkealuokkaista ja huikeilla lisäominaisuuksilla varustettua tiedonsiirtoa. Ohjelma on suomalainen ja sekä yrityksille että yksityishenkilöille ilmainen. Käyttäjä voi ladata ohjelman viimeisimmän version ohjelman omilta kotisivuilta.
Käyttäjän pitää muistaa määrittää tietokoneen palvelinasetukset heti ohjelman asennuksen jälkeen. Ohjeet palvelinasetusten määrittämiseen löytyvät kätevästi verkosta. Netissä korkealuokkaisia tiedonsiirtoon tarkoitettuja ohjelmia riittää ja erittäin hienoa on, että nämä ohjelmat ovat usein myös ilmaisia. Tutustutaanpa seuraavaksi Cyberduck tiedonsiirto-ohjelmaan.
- Cyberduck tiedonsiirto-ohjelman parhaimpia ja käytetyimpiä ominaisuuksia ovat täydellinen tuki Google Drive -palvelulle ja kahdelle muulle tunnetulle pilvipalvelulle. Kyseinen ohjelma tarjoaa käyttäjälle myös loistavat SFTP- ja FTP-tiedonsiirtoyhteydet, joiden avulla kuvat ja kotisivut siirtyvät kätevästi netissä. Cyberduck on ilmainen ja suomenkielinen, verkosta ladattava ohjelma.
Passiivinen tai aktiivinen palvelin
Kumpi onkaan käytössä parempi, niin sanottu aktiivinen vai passiivinen palvelin? Oleellinen ero tapahtuu aina tiedonsiirtoyhteyden muodostamistavassa. Tutkitaanpa asiaa.
- Passiivinen palvelin on aina valmis siirtämään tietoa, mutta ensiksi on odotettava, että käyttäjä avaa tietokoneensa ja sen myötä käytettävän tiedonsiirtoyhteyden.
- Aktiivinen palvelin avaa itse yhteyden asiakkaaseen ja aloittaa tiedonsiirron, kun taas passiivinen valmistautuu siirtämään tietoa, mutta odottaa että asiakas avaa tiedonsiirtoyhteyden.
FTP-protokolla tarjoaa tiedostojen siirtoa kahden eri tietokoneen välillä riippumatta koneiden käyttöjärjestelmästä. Internet tarjoaa maksutta FTP-asiakasohjelmia ja tietokoneen käyttäjä voi myös käyttää File Manager -ohjelmaa FTP-asiakasohjelmana, jonka avulla käyttäjä voi ladata erilaisia tiedostoja verkkolevytilalleen. FTP-asiakasohjelman tavoitteina ovat tiedostojen siirtäminen ja jakamnen sekä tärkeän datan siirtäminen luotettavasti ja tehokkaasti.
FTP-asiakasohjelmalla on myös haittapuolia, eli miinuksia, sillä siirrettävät tiedot salasanoineen lähetetään matkaan täysin salaamattomina. Kehittyneemmät FTP-asiakasohjelmat hyödyntävät tehokkaasti esimerkiksi suurta suosiota nauttivaa SSL-salausta.
Tehokkaat sähköpostiohjelmat
Sähköpostiohjelmien avulla postien kirjoittaminen ja vastaanottaminen sekä roskapostien suodatus, saapuneiden postien lajittelu ja esimerkiksi uutisotsikoiden selkeä lukeminen onnistuvat mainiosti.
- Thunderbird-sähköpostiohjelma
Kyseessä on ilmainen, suomenkielinen ja erityisesti Firefox-selaimelle sopiva sähköpostiohjelma. Thunderbird-sähköpostiohjelma sisältää erillisiä välilehtiä Mozilla Firefoxin tapaan. Mozilla Firefox on ilmainen, kansainvälisesti suosittu verkkoselain, joka ei nykyään ole enää niin tiiviissä käytössä kuin kaikkien tuntema Google-selain.
Thunderbird-sähköpostiohjelman avulla voi kätevästi avata yksittäisiä sähköposteja omiin välilehtiin. Sähköpostien käsittely tulee olemaan erittäin mukavaa ja helppoa, kun vastatessa toiseen postiin haluaa samalla tarkistaa tietoja toisesta saapuneesta sähköpostista. Thunderbird-ohjelmaa sulkiessa avoimet välilehdet tallentuvat koneelle ja ovat heti käytettävissä.
Etäyhteys tietokoneiden välillä
Jokainen aktivinen verkossa työskentelevä tai selaava henklö on varmasti joskus kuullut tai käyttänyt etäyhteysohjelmia. Mitä ne oikein ovat?
Etäyhteysohjelmien avulla jaetaan vaikkapa oman tietokoneen työpöytä jonkin muun tietokoneen käyttäjän kanssa verkon välityksellä. Käytännössä toinen käyttäjä voi nähdä tuolloin kaiken mitä koneella tapahtuu ja pystyy myös etäkäyttämään toista tietokonetta. Tietokonettasi voit käyttää etänä mobiililaiteen tai toisen tietokoneen avulla myös silloin, kun olet esimerksi matkoilla tai kokouksessa. Etätyöskentelyssä käytät verkkoasemilla sijaitsevia tiedostoja ja esimerkiksi työpaikan toimiston tietokoneelle asennettuja ohjelmia. Omalle pöytätietokoneellesi voit kirjautua älylaitteen ja etäkäytön avulla aina kun haluat.
Etäkäytön merkitys on viime vuosina lisääntynyt valtavasti ja miksipä ei, sillä etäkäyttö on erittäin helppoa ja internetistä löytyy monipuolisia, testattuja ja suomenkielisiä ohjelmia tietokoneen käyttäjien avuksi. Mikä parasta, useimmat kyseisistä etäkäyttö-ohjelmista ovat myös täysin ilmaisia.
- TeamViewerin etäkäyttöohjelmistot
TeamViewer -etäkäyttöohjelmisto tarkoittaa aina pilvipohjaisen verkossa tapahtuvan liikenteen pakkaamista ja 256-bittisten RSA-avaimien avulla toteutettua salausta ja tiedostojen turvallista käyttöä ilman VPN:ää tai minkäänlaisia verkon suojausrajoituksia. Käyttö on turvallista niin kotona, työpaikoilla kuin myös kaikissa julkisten tilojen tietokoneilla. TeamViewer on suomenkielinen ja ilmainen verkosta ladattava ohjelma.
- AnyDesk etäkäyttöohjelma
AnyDesk on toinen suosittu verkosta suoraan omalle tietokoneelle ladattava, suomenkielinen etäkäyttöohjelma. AnyDesk ohjelman käyttö on erittäin helppoa TeamViewerin etäkäyttöohjelman tapaan, ja ohjelmaa voi käyttää sekä kaikilla pöytätietokoneilla että mobiililaitteilla.